Accueil Minorités régionales Over Flahutes, Flandriens en Vlamingen

Over Flahutes, Flandriens en Vlamingen

401
0

Met de term “flahute” wordt in Frankrijk onze “Flandriens” bedoeld, ook al zo een pejoratieve term om, simpelweg, een “Vlaamse renner” te duiden. Elegant is het niet als het niet beledigend bedoeld is.

In Vlaanderen vindt iedereen dit blijkbaar normaal en laat men begaan. De VRT doet trouwens niet beter door alleen maar koppig te blijven spreken over “Belgische renners” wanneer ze voor 99,9 % Vlaamse, Brabantse en Limburgse renners bedoelen.

Ook de Vlaamse renners dienen lessen te volgen in communicatie: als men zich aan de arrogante Parijze journalisten van dienst presenteert als : “ik ben maar een boerenzoon uit Izegem”, hoe sympathiek de underdog ook is, dan ben zelfs geen “Flandrien” meer maar een “flahute”. Ik verkies de communicatievaardigheid van Kempenaar Wout van Aert, maar hij krijgt mediatraining Nederland…

“Ce ne sont que des gueux” riep ooit Charles de Berlaymont toen het Verbond der Edelen het “Smeekschrift der edelen” aan Margaretha van Parma overhandigde. En toen werd “geus” een strijdnaam. Met “flahute” is evenwel niets aan te vangen en het wordt tijd dat Vlaanderen officieel protesteert voor deze dagelijkse belediging in de zelfingenomen pers “made in Parijs”.

Crédit photo: wikipédia

Le miroir du Nord, 2022. Dépêches libres de copie et de diffusion sous réserve de mention et de lien vers la source d’origine

Article précédentTour de France : les étapes marquantes dans la région (1/2)
Article suivantIndochine au Grand Stade de Lille: on y était

LAISSER UN COMMENTAIRE

S'il vous plaît entrez votre commentaire!
S'il vous plaît entrez votre nom ici